صنعت ریسندگی و بافندگی پارچه به دلیل نیاز هرروزه انسان ها و تنوع طلبی شان در حال رشد و توسعه است؛ امروزه پارچه ها با روش های مختلفی تولید میشوند. چاپ پارچه هنری است که در صنعت پوشاک و مد انقلابی را به پا کرد، چاپ پارچه به کمک دستگاه های مکانیکی و مواد شیمیایی انجام میشود، در این روش دستگاه های مخصوصی رنگ های مختلف را با طرح مشخصی روی پارچه چاپ می کنند. با این مقدمه میخواهیم به سراغ یکی از روش های چاپ پارچه با نام چاپ روتاری و یا غلتکی برویم و ببینیم با چه دستگاه هایی انجام میشود.
گروه کارخانجات پیله با در دست داشتن دستگاه ها و امکانات لازم میتوانند سفارشات شما را به بهترین نحو انجام دهند.
آشنایی با دستگاه چاپ روتاری
ماشین های چاپ روتاری دارای سرعت و تنوع افزایش رنگ و تعداد شابلون بیشتری نسبت به ماشین های غلتکی و چاپ اسکرین تخت می باشند. سرعت ماشین های چاپ روتاری جدید به ۱۴۰متر بر دقیقه می رسد. عرض این ماشین ها معمولا بین ۲-۴ متر است و طول آنها بین ۴-۱۰ متر می باشد. شکل زیر نمای کلی ماشین چاپ روتاری را مشاهده میکنید.
در این ماشین قبل از اینکه پارچه وارد مرحله چاپ شود توسط یک سری از غلتک های چروک باز کن، پرزگیر و غلتک های راهنما عبور کرده و آماده چاپ می شود. پارچه بر روی بلانکت قرار می گیرد. شابلون های روتاری بصورت استوانه در آمده اند تا بتوانند بدون توقف عملیات چاپ را انجام دهند. مکانیزم تغذیه خمیر چاپ در این روش به صورت اتوماتیک می باشد. خمیر چاپ توسط پمپ به داخل شابلون تزریق می گردد. خمیر چاپ توسط راکل ثابتی که در وسط شابلون قرار دارد به سطح پارچه انتقال پیدا می کند.
خمیر چاپ از طریق منافذی به داخل شابلون می ریزد و پشت راکل قرار می گیرد. همزمان با حرکت پارچه، شابلون روتاری نیز می چرخد. در حالی که راکل به صورت ثابت قرار دارد. تماس توری و خمیر و راکل باعث خروج خمیر از شابلون روتاری می گردد، بسیار مهم است که درست در همین لحظه پارچه زیر سر راکل قرار گیرد. قبل از راه اندازی ماشین همه شابلون های روتاری را کنترل می کنند. این کار از طریق تنظیم هم راستا بودن نوک راکل و شابلون و بلانکت و پارچه انجام می شود. مقدار خمیر در داخل شابلون به کمک یک حسگر کنترل می شود. پس از عملیات چاپ، پارچه توسط یک میله جداکننده از پلانکت جدا شده و وارد خشک کن و مرحله تثبیت می گردد.
بلانکت ماشین به صورت حلقه ای بوده و در زمان کارکرد ماشین دائما در طول ماشین حرکت میکند.در برخی از ماشین های چاپ روتاری در زیر بلانکت یک سیلندر گرمکن وجود دارد تا دمای لازم برای فعال شدن چسب میز چاپ را به بلانکت بدهد.
به منظور قرار دادن شابلون ها بر روی ماشین از قطعاتی به نام اندرینگ استفاده می شود. آندرینگ در دو سر شابلون قرار می گیرد. اندرینگها با توجه به نوع ماشین دارای زائدهایی می باشند. این زائده ها در جای تعبیه شده در ماشین قرار گرفته و باعث نگهداری شابلون روی ماشین می شوند.
تنظیمات بخش شابلون ها
یکی از مهمترین بخش های ماشین چاپ روتاری بخش تنظیمات شابلون ها می باشد. چرخش شابلون ها، توسط موتورهای جداگانه ای که سرعت آنها قابل تنظیم است صورت می گیرد و اکثر تنظیمات به صورت کامپیوتری صورت می گیرد. عدم تنظیم صحیح سرعت شابلون ها و همچنین محل قرار گیری آنها باعث ایجاد اشکالات در چاپ می شود. شابلون ها با توجه به سطح اشغال طرح و همچنین رنگ بندی به ترتیب زیر از ابتدای ماشین (ورودی پارچه) نصب می گردند. در ابتداء شابلون های رنگ های روشن و سطح اشغال کمتر قرار می گیرند و به ترتیب به سمت شابلون های تیره تر و سطح اشغال طرح بیشتر، پیش می رود. به منظور کمرنگ (عمق کمتر رنگ) و یا پررنگ کردن (عمق بیشتر رنگ) طرح فشار را بر روی شابلون ژبه ترتیب کمتر یا بیشتر می کنند. میزان حجم خمیر چاپ ورودی به شابلون نیز قابل تنظیم است.
مراحل چاپ روتاری
در ابتدای عملیات در دستگاه پرز سوزی با حرارت کنترل شده، پرزهای پنبه یا نخهای اضافی میسوزند و از سطح پارچه حذف میشوند. پس از پرز سوزی پارچه برای عملیات مختلف رنگ و چاپ آماده میشود. قبل از انجام هرگونه عملیاتی روی پارچه، ابتدا پارچه شسته میشود تا چربیها و روغنهای سطح و داخل پارچه از بین برود. پس از شستشو، مرحله آهارگیری از پارچه آغاز میشود. شستشو و آهارگیری در دستگاه متفاوت و به سه صورت مداوم، نیمه مداوم و غیر مداوم انجام میگیرد. در انتهای عملیات شستشو و آهارگیری پارچه توسط سیلندرهای بخار به صورت خشک یا با نم بسیار کم درآمده و مجددا رول میشوند.
رولهای آهارگیری شده در دستگاه چاپ قرار میگیرند. دستگاههای چاپ انواع مختلفی دارند که از جمله میتوان به چاپ غلطکی و چاپ شابلونی اشاره کرد. دستگاه چاپ شابلنی نیز به صورت چاپ شابلنی تخت و چاپ شابلنی روتاری تقسیم میشود. در چاپ شابلونی روتاری پارچه در حرکت است و متناسب با پارچه، شابلون با غلطک نیز گردش میکند. در این حالت پارچه از زیر شابلونها یا غلطکها عبور میکند و بنا به طرح مورد نظر از منفذهای غلطک رنگ بر سطح پارچه مینشیند و نقش مورد نظر روی پارچه چاپ میشود. منفذهای شابلون طبق طرح مورد نظر باز یا بسته میشوند و توسط دستگاه عکس برداری از صحت اجرای طرح اطمینان حاصل میشود.
مزایا و معایب
در صنعت چاپ پارچه، چاپ شابلونی تحول بزرگی ایجاد کرد اما معایبی چون اشغال فضای زیاد و توقف پارچه هنگام چاپ را نیز دارد. به کمک این نوع چاپ کاربرد پارچه در عرصههای مختلف گسترش پیدا کرد و باعث رونق این صنعت شد. ماشین چاپ روتاری نسبت به ماشینهای دیگر دارای سرعت بالا و افزایش تولید میباشد.
پس از چاپ، پارچه وارد دستگاه تثبیت میشود. در این دستگاه با کمک مواد شیمیایی، رنگها بر روی پارچه ثابت شده و امکان خروج رنگ حتی پس از شستشوی پارچه کاهش مییابد. پس از تثبیت چاپ یا رنگ روی پارچه، عرض پارچه نیز باید تثبیت شود که این عمل توسط دستگاهی به نام استنتر انجام میگیرد. پس از مراحل مختلف چاپ، سفیدگری یا رنگ، پارچه تثبیت عرض شده و به قسمت بسته بندی یا طاقه منتقل میشود و مراحل چاپ به پایان میرسد.